0

Г раничният пункт „Рафах“ между Египет и Ивицата Газа бе отворен за доставка на хуманитарна помощ за палестинския анклав, блокиран след нападението на „Хамас“.

Не е ясно колко време ще остане вдигната бариерата като информацията е, че Израел досега се е съгласил да допусне 20 камиона в Газа.

Марк Оуен Джоунс, асистент професор по Близкия изток в университета Хамад Бин Халифа в Доха, казва пред Ал Джазира, че докладваните 20 камиона с хуманитарна помощ, влизащи в Газа, са „абсолютно незначителен брой“.

„Около 100 000 тона помощ са достатъчни, за да поддържат половин милион души за една седмица. Като вземете предвид, че има два милиона души [в Газа] и само част от тази помощ преминава, какво ще направи това?“, пита той.

„Помощта, която идва, също е в допълнение към факта, че съществуващите запаси и доставки в Газа вече са изчерпани. Наистина, това е капка в морето от това, което се изисква“.

Малко по-рано посолството на САЩ в Израел каза, че граничният пункт „Рафах“ ще бъде отворен за чужденци, които искат да напуснат ивицата Газа.

Над 200 камиона, натоварени с общо около 3000 тона хуманитарни доставки, чакат от дни на Синайския полуостров от египетската страна на границата. Палестинците в блокираната ивица Газа изпитват отчаяна нужда от помощ, тъй като започват да изпитват недостиг на храна, лекарства и вода, отбелязва АП.

ООН призова конвоят за Газа да не е последен. 

ПЪРВИ КАДЪР с освободените от „Хамас” заложници (СНИМКА)

Лидер на "Хамас" призова Израел за 24-часово примирие в замяна ще пуснат заложниците, които държат от 7 октомври - първото нападение над Израел. Като доказателство, че ще удържат на думата си, бяха пуснати двама пленници - американски гражданки.