0

Н ападение с нож беше извършено в брюкселското метро в понеделник вечерта на метростанция "Шуман", до сградата на Европейската комисия. Трима души бяха ранени, от които един сериозно, по време на атаката, съобщи белгийската полиция, цитирана от Франс прес.

Благодарение на сътрудничеството на няколко полицейски служби е станало факт и бързото арестуване на нападателя, заяви кметът на града Филип Клоз. Нападението е било извършено в 18 ч. Заради него бе преустановен трафикът по част от двете линии на метрото, преминаващи под станция "Шуман". На място продължава работа полицията.

Засега мотивите на нападателя остават неизвестни. Федералната прокуратура не е била сезирана на този етап. Според запознат източник задържаният за атаката е бил известен на властите заради психиатрични проблеми.

Нападателят се е опитвал да се нахвърли безразборно, върху когото и да било, разказват очевидците. Съобщава се за паника, траяла кратко, и за бягащи към изходите на метрото пътници, информира БТА.

Според свидетели нападателят е мъж, който първо е ранил една жена, докато е излизала от метрото. След това той се е насочил към друга жена, която бутала детска количка.

Снимки и видеа от мястото на инцидента показват млад мъж да лежи на пода под дулата на пистолети на полицаите, след като е бил арестуван. Спирка "Шуман" се намира в центъра на белгийската столица, точно пред сградите на Европейската комисия и на Съвета на ЕС и Европейския съвет.

През 2016 г. на съседната спирка "Малбек" бе извършен единият от двата атентата в белгийската столица.

Видеото може да видите ТУК!