0

Н АТО проучва онлайн продажбата на документи, които се рекламират от хакери като класифицирани военни файлове, включващи наред с други неща данни за оръжейните системи на НАТО и за мисията на въоръжените сили на алианса в балтийските държави. Според информация на Би Би Си престъпна група предлага файлове, откраднати от европейския производител на оръжия MBDA Missile Systems. Алиансът е един от клиентите на производителя на ракетни системи MBDA.

Говорител на алианса заяви, че на този етап не вижда индикации целостта на някоя от мрежите на НАТО да е била компрометирана.

На тезгяха

Сред документите за продажба са чертежи на оръжия, използвани от съюзниците от НАТО във войната в Украйна: файлове, обозначени с грифове „поверително“, „ограничено“ и „некласифицирана контролирана информация“, твърди Би Би Си, на която хакерите са предоставили достъп до извадка от данните. Съобщава се, че във файловете се съдържат подробности за операция „Комуникационно разузнаване“, извършена от въздушен полк на САЩ над Балтика през 2020 г., включително пълното име, телефонен номер и координати на лице, за което се твърди, че е бил отговорен за мисията.

Хакерите също така са предоставили на репортерите на Би Би Си достъп до допълнителни документи, обозначени като „секретно на НАТО“.

Откраднатите данни се продават в руски и английски форуми. Информацията възлиза на 80 GB, а цената й е 15 биткойна (приблизително 321 000 долара). Хакерите твърдят, че вече са продали набор от документи на поне един купувач.

В обявата за откраднатите данни хакерите твърдят, че разполагат с "класифицирана информация за служители на компании, участващи в разработването на секретни военни проекти", както и с "документи за проектиране, чертежи, презентации, видеоклипове, снимки, договори и кореспонденция с други компании".

Изнудване

Компанията със седалище във Франция не оспорва, че е атакувана от хакери. Тя обаче настоява след пробива преди няколко седмици, че откраднатата информация не е „нито класифицирана, нито чувствителна“. „Не е имало хакване на нашите защитени мрежи“, каза говорител на MBDA за „Форчън“ в петък. Според нея информацията е била открадната от хакнат външен твърд диск.

„След отказа на компанията да се подчини на заплаха за изнудване и да плати искания откуп престъпната група разпространи информация в интернет, като я направи достъпна срещу плащане“, се казва в изявление на MBDA отпреди четири седмици. „Компанията ще предприеме всички възможни правни действия срещу това престъпно деяние“.