0

И спания поиска публично извинение от президента на Аржентина Хавиер Милей за това, че е нарекъл съпругата на испанския министър-председател Педро Санчес "корумпирана".

Социалистическото правителство вече отзова посланика си в Буенос Айрес, а външният министър Хосе Мануел Албарес заяви, че ще извика аржентинския посланик.

"Ще му обясня сериозността на ситуацията и ще поискам отново публично извинение от Хавиер Милей", каза Албарес.

Той не изключва прекратяване на дипломатическите отношения с Аржентина, ако не бъде поднесено извинение.

"Ясно е, че не искаме да предприемаме тези мерки, но ако няма публично извинение, ще го направим", каза министърът.

Коментарите на аржентинския лидер предизвика възмущението на испанското правителство по време на конференция в Мадрид, организирана от испанската крайнодясна партия "Вокс". Милей се нахвърли върху социализма и нападна съпругата на Санчес, Бегона Гомес, без да я назовава.

"Световните елити не осъзнават колко разрушително може да бъде прилагането на идеите на социализма. Те не знаят какъв тип общество и държава може да произведе това, какви хора се вкопчват във властта и какво ниво на злоупотреби поражда това", заяви Милей, предаде АФП.

Той добави: "Когато имаш корумпирана съпруга, да речем, ситуацията се омърсява и ти отнема пет дни, за да се сетиш за нея." Неотдавна министър-председателят на Испания обмисляше да подаде оставка, след като испанските прокурори започнаха предварително разследване за корупция срещу съпругата му, което бързо беше прекратено.

В рамките на няколко часа след нападението на Милей Испания отзова посланика си, а Албарес осъдите "обидата" на гостуващия президент. Ръководителят на външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел също осъди последните изказвания на Милей.

Правителството на Милей не се разкайва. "Няма за какво да се извиняваме", каза аржентинският министър на вътрешните работи Гилермо Франкос. "Мисля, че напротив, испанското правителство трябва да поднесе извинения за това, което беше казано за Милей", допълни той. Милей пристигна в Испания на 17 май и веднага възникнаха дипломатически търкания, когато по време на престоя му не бяха организирани срещи със Санчес или крал Фелипе VI.

По време на речта си в първия ден от престоя си в Испания Милей осъди това, което нарече "сатанински" социализъм. Милей, самопровъзгласил се за "анархокапиталист", спечели изборите през ноември миналата година и встъпи в длъжност, обещавайки да намали огромния държавен дълг на Аржентина до нула.

Той въведе програма за строги икономии, в рамките на която правителството намали субсидиите за транспорт, горива и енергия. Милей беше един от множеството крайнодесни и популистки лидери, които говориха на конференцията в Мадрид, лично или чрез видео.