0

Г игантско, хиперактивно слънчево петно, което отприщи три слънчеви изригвания от клас X за по-малко от 24 часа миналата седмица, продължи да се раздува и сега е насочено право към Земята. Периодът на тревожна тишина предполага, че нарастващото тъмно петно може да се подготвя за друго масивно изригване, което може да се разбие в нашата планета с потенциално вредни резултати, съобщи Spaceweather.com.

ПАК ЩЕ ПЪРЖИ МОЗЪЦИ! Слънцето ни атакува втори ден!

Слънчевото петно AR3590 се появи за първи път от страната на Слънцето, обърната към Земята, на 18 февруари и бързо се разрасна в тъмно петно, няколко пъти по-широко от нашата планета.

На 21 февруари AR3590 изплю двойка изригвания от клас X - най-мощният тип слънчево изригване - с величини X1.7 и X1.8. На 22 февруари същото слънчево петно отприщи масивно изригване X6.3, най-мощната слънчева експлозия от повече от шест години.

И трите изригвания причиниха временно радиозатъмнение на Земята, но нито едно от тях не предизвика изхвърляне на коронална маса (CME) - облаци от магнетизирана плазма, които могат да се ударят в магнитния щит на нашата планета, докато летят през Космоса.

Ако някоя от тези значителни експлозии бе изстреляла CME на Земята, получените плазмени облаци биха могли да предизвикат тежки геомагнитни бури - смущения в магнитното поле на Земята, които могат да позволят на слънчевата радиация да повлияе на наземната инфраструктура, да предизвика зашеметяващи аврорални дисплеи и да накара сателитите да паднат обратно на Земята.

След трите изригвания от клас X, AR3590 продължи да расте, почти удвоявайки размера си. Сега това е едно от най-големите слънчеви петна в настоящия слънчев цикъл, започнал през 2019 г., съобщи Spaceweather.com.

Експертите прогнозираха, че нестабилното магнитно поле на слънчевото петно „съхранява енергия за повече експлозии от клас X“, но досега то е успяло само няколко слаби изригвания от клас M (класът под клас X), откакто избухнаха тройните изригвания, съобщи по-рано сайтът Spaceweather.com.

ЧАКАТ НИ ТЕЖКИ ДНИ: Мощно слънчево изригване прекъсна радиокомуникациите, идва магнитна буря!

Това предполага, че слънчевото петно може да съхранява енергия за друга масивна експлозия.

Гигантското слънчево петно в момента е насочено „почти директно“ към Земята, според Spaceweather.com. Така че, ако друго значително изригване от клас X избухне от слънцето и изстреля CME, нашата планета ще бъде точно на огневата линия.

AR3590 сега е около 60% от размера на чудовищното слънчево петно, което породи събитието Карингтън (Carrington Event) - масивна слънчева буря през 1859 г., която се смята за най-голямата слънчева буря в записаната история, удряла Земята.

Ако изригване на ниво Carrington Event изстреля CME на Земята днес, това може да причини дългосрочно прекъсване на глобалните електропреносни мрежи и да унищожи повечето от космическите кораби в орбита около Земята, което да доведе до щети на стойност трилиони долари. AR3590 не е достатъчно голямо, за да предизвика този тип слънчева буря, но дори и да хвърли CME, който е наполовина по-мощен към нас - което е възможно - пак може да причини сериозни проблеми.

Скорошното увеличаване на размера и честотата на слънчевите петна, както и по-честите и мощни слънчеви бури, са ясни признаци, че Слънцето бързо се приближава към експлозивния пик в своя приблизително 11-годишен цикъл, известен като слънчев максимум.

Сега учените смятат, че слънчевият максимум може да достигне през първата половина на тази година, което е много по-рано от първоначалните прогнози на експертите. Също така вероятно ще бъде много по-мощен, отколкото учените първоначално очакваха.

В резултат на това има приличен шанс, че дори и AR3590 да не ни хвърли нещо неприятно, пак можем да бъдем ударени от свръхзаредена слънчева буря в някакъв момент през следващите няколко години.