0

Л авини в Австрия и Швейцария причиниха смъртта на 5 души, което накара властите да предупредят за рисковете, породени от особено нестабилната снежна покривка.

Трима от загиналите са били на посещение в алпийските райони на Австрия. "Един любител на зимните спортове е загинал в лавина в Калтенбах", заяви говорител на полицията пред АФП, без да даде повече подробности за инцидента в малкото алпийско селце.

Австрийската информационна агенция APA съобщи, че жертвата е 17-годишен новозеландец, който е карал ски извън пистите.  В петък 32-годишен китаец, за когото също се твърди, че е карал ски извън обозначените маршрути, загина в лавина в курорта Зьолден. Трета жертва беше намерена мъртва, след като беше обявена за изчезнала предишния ден. APA съобщи, че мъжът, на 50 години, е загинал в долината Клайнвалзертал на границата на Австрия с Германия.

В Швейцария двама скиори извън пистите са загинали от лавина в югоизточния кантон Граубенден, съобщи полицията. През последните два дни интензивните снеговалежи и вятърът са увеличили лавинната опасност.

Властите в Австрия предупредиха любителите на зимните спортове да бъдат внимателни.  Въпреки че степента на тревога е определена на четири по петстепенната скала, много туристи са се отклонили от маркираните писти, заявиха властите.  Лавинната обстановка доведе и до множество спасителни операции, които сами по себе си бяха още по-опасни поради метеорологичните условия.

След слабия старт на сезона поради липсата на сняг на ниска и средна надморска височина, в момента във Виена тече февруарската училищна ваканция и австрийските курорти са пълни. През последните години в Австрия, която е водеща дестинация за зимни спортове, лавините убиват около двадесет души годишно.