0

Н ад 160 души са загинали при смъртоносно земетресение в Индонезия.Ранените са стотици. Съобщава се за значителни разрушения. Болниците сигнализират за огромен брой пациенти с наранявания, с които не могат да се справят.

Земетресението е било с магнитуд 5,6. Епицентърът е бил на по-малко от 100 километра южно от столицата Джакарта. Това е гъсто населен район с сравнително ниско качество на строителството. Повечето загинали и ранени са станали жертва на рухнали жилищни сгради."Все още има райони, които не са евакуирани. Проблемът е, че пътя до тях е напълно блокиран от свлачище. Още не можем да ги достигнем", казаха от управата на град Сианджур.

Това е друго предизвикателство пред спасително-издирвателните екипи. Освен сеизмично активен, районът южно от столицата е предразположен към свлачища. Това прави потенциалните вторични трусове още по-опасни. В столицата часове наред хората стояха по улиците, без да смеят да се върнат в сградите.

Болниците изнемогват заради  големия брой пострадали. Само в първите няколко часа след най-силния трус имаше 700 души с различни наранявания. Медицинските заведения нямат такъв капацитет и помощ се оказваше на килими и постелки на улицата. Първоначалните оценки са, че повече от 2 хиляди къщи са рухнали и над 5 хиляди души са останали без дом.