0

П редставител на палестинското движение "Хамас" предупреди, че няма да освобождава повече заложници, ако не бъдат допуснати медицински материали и гориво в обсадената ивица Газа, предаде ДПА.

Вече бяха освободени две американки - майка и дъщеря и още две израелки. В плен остават около 1990 души.

"По хуманитарни причини освободихме четирима (заложници) без условия, но ако някой се стреми към още освобождавания, трябва да настояваме международната общност да окаже по-голям натиск върху Израел да отвори гранични пропусквателен пункт "Рафах", за да позволи преминаването на гориво и медицински материали в Газа", заяви пред ДПА Осама Хамдан, член на "Хамас" и представител на движението в Ливан.

Хамдан, който е близък до преговорите за заложниците, подчертава, че основно право на палестинския народ е да му бъде позволено да се лекува в болница, ако всекидневно е подлаган на израелски въздушни нападения. "Хората в Газа имат право на минималните хуманни грижи, а именно да могат да се лекуват от раните, които Израел им нанася" чрез въздушните удари, добави той.

"Необходимо е Израел да прекрати атаките срещу нашия народ, за да можем да осигурим освобождаването на хората, които са били отвлечени", уточни официалният представител.

На пресконференция в Бейрут Хамдан призова арабските и ислямските страни и ООН да се опитат да спрат нападенията на Израел над Газа, отбеляза Ройтерс. Той призова арабските страни да прекратят всякакво нормализиране на дипломатическите отношения с Израел. Хамдан призова за отваряне на граничните пунктове за преминаването на хуманитарна помощ, което да позволи навлизането на гориво, помощи и тежка строителна техника за разчистване на развалини на територията на Газа.

Най-малко 200 заложници бяха отвлечени, когато бойци от ислямистката групировка, която контролира ивицата Газа, извършиха редица терористични нападения срещу израелски общности в градове и кибуци на 7 октомври, отбелязва ДПА. При нападенията в близост до границата загинаха над 1400 души.

Последвалите израелски въздушни бомбардировки на палестинския анклав причиниха смъртта на над 5000 души, сочат данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването там. Тези данни обаче не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

"Хамас" е обявена за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз. След нападенията крайбрежната палестинска територия, управлявана от групировката от 2007 г. насам, е под пълна обсада от израелските сили, като към територията не се допуска преминаването на хранителни стоки, вода или гориво.

Единствените доставки, които стигат до населението на Газа, наброяващо около 2,2 милиона души, пристигат чрез хуманитарни коридори с помощи през ГКПП "Рафах" на границата с Египет.