0

М инистерството на отбраната на Унгария уволни най-малко 170 висши военни, включително генерали и полковници.

Разпоредбата е представена като необходима за подмладяване и модернизиране на отбраната, пише порталът Daily News Hungary. Опозицията в страната обаче заподозря правителството на Виктор Орбан, че иска да се отърве от офицерите, които имат връзки с НАТО и тайно подготвят напускане на Алианса.

Според Агнес Вадаи, бивш заместник-министър на отбраната и заместник на Демократическата коалиция в опозиция, 170 вече са били уволнени в четвъртък, всички пронатовски, но в крайна сметка може да достигнат хиляди. „Сега политическата лоялност има значение в армията“, подчерта той.

Уволненията идват като част от правителствен указ, който позволява на офицерите от въоръжените сили да се пенсионират след 25 години служба. Но изглежда, че Министерството на отбраната е избрало кой да напусне поста. Офицерите трябва да напуснат до два месеца и тогава ще получават 70% от заплатата си, дори ако продължат да работят.

Историята идва почти година след началото на войната в Украйна, която постави Виктор Орбан в опозиция на повечето натовски страни, които усилено помагат на Киев.