0

Н ов закон в Тексас забранява на държавните университети да имат специални програми в подкрепа на студенти от малцинствата и ЛГБТИ общността, разказва Voice of America (VOA). Според анализаторите те са дискриминиращи и водят до разделение. Много студенти обаче казват, че такива програми са необходими. 

Губернаторът на щата Грег Абът коментира новата наредба на неотдавнашна конференция, организирана от Тексаската фондация за обществена политика.

"Тези програми се използват за внедряване на темата сред децата ни, в нашите университети. В сътрудничество с Фондацията за обществена политика на Тексас подписах закон, който ги забранява във висшите учебни заведения в нашия щат“, казва той.

ТЕКСАС СРЕЩУ ВАШИНГТОН: Гранична стена и парите за Украйна зависят от сделка!

Джаксън Пол е съпредседател на училищния клон на организацията "Млади консерватори на Тексас". Той казва, че чрез тези програми се дава предимство на расата и идентичността пред заслугите и се сее разделение.

"Разделянето на всички на малки групи, в които се казва, че основната идентичност се определя от раса, пол и др., създава предпоставки за една ограничена среда", казва Пол.

Много учащи не са съгласни с това. Миналата есен Чефас Едет се е прехвърлил в Тексаския университет от общински колеж в Хюстън. Той казва, че Центъра за мултикултурна ангажираност е мястото, където е намерил своята  общност.

"Това е място, където голяма част от студентите от Африка се сближават, това е важно за първокурсниците или новите студенти като мен. Наистина е ужасно, че ще ни бъде отнето толкова внезапно“, казва Едет.

Председателят на катедрата по мексикано-американски и латиноамерикански изследвания в Тексаския университет в Остин, казва, че този закон отменя десетилетия на напредък, постигнат от студентите във висшето учебно заведение.

ЛЮТА ЗАКАНА: Байдън съди Тексас, ако депортират нелегални мигранти

"Това не са неща, които университетът дава само на определени общности. Това са неща, за които студентите преди десетилетия са се борили усилено, защото са искали място, където да се чувстват комфортно“, споделя Карма Чавес.

Губернаторът Абът твърди, че може да се стигне и до по-строги ограничения.

„Наблюдаваме какво правят нашите университети. Научаваме какви тактики използват, за да не се спазват изискванията. С нетърпение ще очакваме да приложим по-строги мерки за спазването им от началото на следващия семестър, за да сме сигурни, че държим висшите учебни заведения отговорни“, каза губернаторът.