0

П рез последните седмици фокусът на вниманието отвъд океана е отново насочен към южния щат Тексас заради отказа на местната администрация да се съобрази с федералните закони и в опитите си да спре нелегалната миграция от съседно Мексико. Губернаторът му Грег Абът пък се опълчи на Вашингтон, като реши да вземе закона в свои ръце.

Поради близо 2000-километровата граница на щата със страната на ацтеките властите редовно се сблъскват с нелегалните мигранти, които се опитват да стигнат до САЩ от Мексико. По време на президентството на Доналд Тръмп започна строителството на гигантска стена по границата, но след идването на власт на сегашния президент Джо Байдън проектът беше изоставен. 

Инициатива

През 2021-ва Грег Абът реши сам да си реши проблема, като изпрати около 10 000 войници от щатската гвардия да охраняват почти безкрайната граница. За това време те успяха да арестуват почти 3000 човека, които бяха обвинявани, че са нахлули в частна собственост и бяха глобявани за това. Правозащитни организации обаче упрекнаха гвардията, че по време на тези арести е имало малтретиране на задържаните. 

Междувременно през миналата година беше регистриран рекорден брой гранични преминавания, като те достигнаха близо 225 000 според данните, а властите в Тексас инсталираха бодлива тел и буйове по граничната река Рио Гранде като част от прокламираната от Абът операция „Самотна звезда“. 

В рамките на операцията от април 2022 г. насам близо 100 000 мигранти са транспортирани с автобуси от граничните общини до градове, ръководени от демократите, като Чикаго и Ню Йорк, които сами се определиха като "градове убежища". 

Проблемите с федералните власти започнаха, когато неколкократно агенти се налагаше да прерязват жиците и бодливата тел, а пък тексаските власти ги обвиниха, че увреждат щатско имущество и нарушават законите. Администрацията във Вашингтон обратното, обвини местните, че нарушават федералната конституция, а Върховният съд нареди премахване на загражденията. 

Конфронтация

Това създаде впечатление за тежка конфронтация. Абът реши, че ще се възползва от „специалните правомощия“ и няма да спази решението. Губернаторът беше подкрепен и от главните прокурори на 26 щата. Нещо повече, колегата му от Флорида Рон Десантис дори изпрати подкрепления за защита на границата. 

Всички тези борби обаче се въртят около политическите дивиденти, които искат да спечелят за себе си и републиканци, и демократи на фона на задаващите се в края на годината президентски избори. Сблъсъкът между Тръмп и Байдън всъщност е картата, на която се залагат интересите и на двете страни.

В края на 2023 г. Конгресът на САЩ не успя да одобри бюджетен пакет в размер на 106 млрд. долара, който включваше помощ за Украйна, Израел и Тайван, както и 14 млрд. долара за сигурността на южната граница на страната. Републиканците не гласуваха в подкрепа на законопроекта, тъй като в него не бяха взети предвид техните искания за затягане на миграционната политика.

Според CNN, позовавайки се на източници, през януари 2024 г. преговарящите от Сената са се съгласили да сключат сделка и значително да ограничат преминаването на южната граница от нелегални мигранти. След това Байдън ще може да прокара проект, който включва помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Сделката може да работи за всяка от двете страни, в зависимост от това как ще бъде използвана като повод.

Ограда

По времето на президентството на Тръмп започна строителството на прословутата стена, която обаче след напускането му на Белия дом беше изоставена като приоритет. На фона на финансовите и бюджетни раздори тя отново беше вкарана като искане от страна на републиканците в замяна на одобрение за военната помощ за Киев и Тел Авив. Така всъщност южният петролен щат се превърна неусетно и в бойно поле на политическия сблъсък между демократите и републиканците. 

Само преди седмица губернаторът републиканец Грег Абът каза, че Тексас няма да допуска агенти на граничен патрул „повече в този имот“, визирайки щата. Този ход разшири по-широкия спор с президента Джо Байдън относно незаконното преминаване и опитите на неговата администрация да спре въвеждането на агресивни гранични мерки от Тексас.

Според местни наблюдатели на събитията опитите на администрацията на Байдън все пак да се върне към завършване на стената обаче намират отпор именно сред републиканците. Причината е, че ако се създават спънки от всякакъв характер на сегашната администрация, така ще се разчисти пътят на Тръмп към Овалния кабинет като все по-ярко очертаващ се републикански кандидат наесен.

Тест

Общото впечатление, което се създава, е за някакво ново противопоставяне на Юга и Севера, за някакви бунтарски настроения, но истината е заровена в опитите за политическо надделяване. Абът затвори границата с Мексико, използвайки Националната гвардия, която е част от армията на САЩ, но в мирно време е под разпореждане на губернаторите. Това става и на фона на невиждан мигрантски натиск, а миналата седмица 9 губернатори в писмо поискаха спешни мерки от Вашингтон.

Междувременно обаче стана ясно, че Сенатът ще гласува законопроекта за финансирането на сигурността по границата следващата седмица, което може да отпуши и военната помощ за Киев. Тръмп препоръча на републиканците да не гласуват, а заради влиянието му проектът може да не мине. На гласуването се гледа като възлов тест. Така през следващата седмица ще се даде знак за това какво ще се случва отвъд океана през следващите месеци до изборите през ноември. Тогава и ще се разбере дали енергичният Грег Абът няма да стане жертва на „приятелски огън“ в големият залог – президентската надпревара.  

Щатът на Самотната звезда

Но защо Тексас? Ако отидем по на запад, там се намира Калифорния. Също южен щат, също граничещ с Мексико и също много богат, по-богат дори от Тексас. Но там такива настроения никога не е имало, едно заради космополитното си население, донякъде и заради сравнително по-малката граница с Мексико. Калифорния е била свободен запад дори за новия свят. Тексас от друга страна винаги е свързван с каубоите с шапки с широка периферия, консервативен народ от кибритлии, „Далас манията“ и дори убийството на президента Кенеди именно в този град. 

Самият Тексас е вторият по големина след Аляска и вторият по население след Калифорния щат в САЩ с почти 30-милионно население. Брутният му вътрешен продукт е близо 2,5 трилиона долара, или два пъти повече от Русия. Център на петролната промишленост, Тексас през последните години привлича невероятни инвестиции в технологичния сектор, като дори Мъск се замисля да се премести там. Бивша мексиканска територия, щатът за кратко е република и се присъединява към САЩ през 1845 г. Известен е като щата на Самотната звезда заради флага си.