0

З начително нараства броят на загиналите в горските пожари на Хавайските острови. Жертвите са се е увеличили със 17 души до общо 53.

Разрушени са 1700 сгради, а 80% от историческия град Лахайна са изчезнали. Президентът Джо Байдън обяви архипелага за зона на голямо бедствие, което ще позволи отпускането на средства за възстановяване.

„Просто е съкрушително в какво се превърна града ни само за денонощие. Всичките ми познати, близки, колегите ми, приятели, семейство - всички сме бездомни. Хиляди хора тук загубихме всичко, а стотици, ако не и десет пъти по толкова, са все още в неизвестност. Пътят до летището, който обикновено продължава половин час, сега ни отне близо 3 часа. Със семейството ми се срещнахме на летището, за да ни евакуират и тогава чухме, че къщата ни я няма - унищожено, всичко е унищожено. Все още нямаме връзка с много хора, тъй като няма обхват, няма и ток на повечето места. Това, което казват, че има много полети и че всичко ще се оправи, това не е вярно”, сподели Дъстин Калейопу, жител на о-в Мауи.

Пожарите започнаха във вторник и се разпространиха бързо, подхранвани от силните ветрове на урагана "Дора". Хиляди хора бяха евакуирани в импровизирани убежища, а 11 хиляди души все още са без ток на остров Мауи.