0

Р усия ще отвори три избирателни в САЩ във връзка с вота за президент на страната, предаде Ройтерс.

Посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов обяви днес, че за президентските избори в Русия през март ще бъдат разкрити изборни секции в три руски дипломатически и консулски представителства.

РУСИЯ ИЗТРЕЩЯ: Москва ни заплашва заради демонтажа на "Альоша"! 

Съобщението идва в момент, в който отношенията между двете страни са на най-ниското си ниво след края на Студената война, като причината за това е конфликтът в Украйна.

Русия, на която са наложени много санкции от страна на западните държави, все още не е обявила дали смята да разкрива секции в европейски държави, които е обявила за „неприятелски“. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза миналата седмица, че решението ще бъде взето до края на януари, след като руската страна се убеди в сигурността на изборния процес. Решението ще засегне милиони руснаци, които напуснаха страната след началото на офанзивата в Украйна през февруари 2022г. и се заселиха в други държави, голяма част от тях членки на Европейския съюз, пояснява АФП.

Путин приел поканата на Ким Чен-ун да посети Северна Корея

Изборите за президент на Русия са насрочени за 17 март, като президентът Владимир Путин вече обяви, че ще се кандидатира за пети мандат, с което престоят му в Кремъл ще продължи до 78-та му годишнина през 2030 г. Преизбирането му е почти безспорно в държава, в която всяка реална опозиция вече беше задушена.

„В САЩ предвиждаме три секции – в посолството ни във Вашингтон и в консулските служби в Ню Йорк и Хюстън“, каза днес в интервю, публикувано на сайта на посолството, руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.