0

С АЩ и Великобритания нанесоха удари от въздух и море срещу военни цели на хутите в Йемен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море и това е драматично разширяване на войната Израел-Хамас в региона, предаде Ройтерс.

В Йемен свидетели потвърдиха за Ройтерс, че експлозии има в цялата страна, а президентът Джо Байдън предупреди късно снощи в изявление, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако са необходими. „Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите цивилни служители или да позволяват на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаване“, каза Байдън.

Британското министерство на отбраната каза в изявление, че „Първите индикации са, че способността на хутите да заплашват търговското корабоплаване е понесла удар".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е в болница заради усложнения хирургическа операция, посочи в изявление, че ударите са били насочени срещу способности на хутите да използват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдение.

Представител на хутите потвърди "рейдове" в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, наричайки ги „американо-ционистко-британска агресия“.

Свидетели казаха пред Ройтерс, че нападенията са били насочени към военна база в непосредствена близост до летище Сана, военен обект близо до летище Таиз, военноморска база на хутите в Ходейда и военни обекти в Хаджа.

Продължаващите удари са едни от най-драматичните досега демонстрации на разрастването на войната между Израел и Хамас в Близкия изток след избухването й през октомври, въпреки че САЩ казаха, че нямат намерение да ескалират напрежението.