0

К итай публикува документ с позиция за политическото уреждане на ситуацията в Украйна, съобщи китайското външно министерство.

На 23 февруари китайският заместник-представител в ООН Дай Бинг обяви публикуването на документ, в който се посочва, че целта му е да продължи конструктивната си роля в разрешаването на кризата и постигането на мир. В същото време дипломатът веднага очерта приоритета на Пекин, отразен в обещания документ, е прекратяване на огъня и военни действия.

Китай призовава за зачитане на суверенитета на всички страни, спазване на международното право и Хартата на ООН, отхвърляне на манталитета на Студената война - сигурността на една страна не може да бъде гарантирана чрез компрометиране на сигурността на други страни и "регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военни групировки“.

Китайската страна също подкрепя прекратяването на военните действия и възобновяването на мирните преговори между Русия и Украйна. Пекин е загрижен за защитата на цивилни и военнопленници, говорим за размяна на пленници между Москва и Киев.

Китай обръща внимание на осигуряването на безопасността на атомните електроцентрали и намаляването на рисковете от ядрен конфликт.

Китайската страна призова всички страни да осигурят износа на храни през зърнения коридор. И също така да подпомогне стабилността на производствените вериги и веригите за доставки, включително разрешаването на хуманитарната криза.

Китай е за прекратяване на едностранните санкции, които могат да създадат нови проблеми. Освен това Пекин обръща внимание на насърчаването на следконфликтното възстановяване.

На 21 февруари Ван И, ръководител на офиса на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, посети руската столица, за да представи по-специално китайския план за мирно уреждане на конфликта в Украйна. Той разговаря със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев и президента Владимир Путин.

След срещата Ван И посочи силата на китайско-руските отношения, като ги определи като здрави като скала.