0

С лужебното правителство на Гълъб Донев взе решение да не изключва руския петрол, доставян от "Лукойл", от обществените поръчки, както и да продължи да изпълнява договорите си с компанията. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

 

На практика временният кабинет одобри дерогация от гласуваната от Европейския съюз забрана за възлагане на нови поръчки и за продължаване на вече сключени договори със санкционирани фирми с предмет доставка на автомобилни горива. Забраната започва да действа от 10 октомври.

Правителството излага като аргумент за решението, че цялата държавна администрация има сключени договори и разчита на "Лукойл" за "осигуряване на автомобилни горива за функционирането на държавните органи и структури, с оглед опазването на обществения ред, живота и здравето на българските граждани и националната сигурност". Дерогацията е валидна до 31 декември 2024 година.

Разрешава се възлагането на нови обществени поръчки, както и изпълнението на сключените договори и рамкови споразумения с предмет доставка на автомобилни горива, след 10 октомври 2022 година.

Съветът на ЕС разпространи днес съдържанието на одобрените снощи нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват частично ембарго за вноса на руски петрол. В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.

ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят.

Това е поредната дерогация, която България гласува от въвеждането на санкциите срещу Русия заради нападението ѝ над Украйна. Преди две седмици служебният кабинет разреши и работата на АЕЦ "Козлодуй" и НЕК с руски фирми да продължи. България е изключение и от забраната за внос на руски петрол.

Вносител на предложението е финансовото министерство.

На 3 юни тази година ЕС одобри окончателно отстъпката за България при налагането на частично петролно ембарго срещу Русия. На 2 юни бяха приети нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват частично ембарго за вноса на руски петрол. В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море. ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят, допълва БТА.