0

У краинският президент Володимир Зеленски призовава света да "реагира незабавно" по отношение на контролираната от Русия ядрена централа, предаде АФП. 

"Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие. Само пълното изтегляне на руснаците... ще гарантира ядрената безопасност за цяла Европа", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

По-рано Зеленски  предупреди международната общност за опасността от нова ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г., предаде ДПА. "Русия е терористична държава, която държи за заложник Запорожката АЕЦ и я използва за изнудване", каза украинският президент по видеовръзка при откриването на дарителска конференция за Украйна в Копенхаген.

"Русия днес е дори още по-цинична и опасна от Съветския съюз, който тогава се опита да скрие ядрената катастрофа в Чернобил", каза Зеленски. "Трябва да защитим Европа от тази заплаха", допълни президентът.

"АЕЦ "Запорожие" е не само най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но също така третата най-голяма в света", каза той. "Отговорът на действията на Русия трябва да бъде всеобхватен", допълни той. Украйна се нуждае от максимално количество оръжие и боеприпаси, за да се защитава. Никой няма нужда от нови катастрофи", добави президентът.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка атомна електроцентрала. Изявлението му идва докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел в навечерието на специално заседание на Съвета за сигурност на световната организация. 

Русия завзе най-голямата АЕЦ в Европа през март. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания Енергоатом алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти в четвъртък, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали. 

От Международната агенция за атомна енергия подчертаха, че са готови за мисия в Запорожие, но призоваха Русия и Украйна да си сътрудничат, за да могат инспекторите да пътуват възможно най-скоро.

“Отново заявявам, че военните действия, които имат дори най-малък потенциал да застрашат ядрената безопасност или сигурността на такава ядрена инсталация, трябва да спрат незабавно. Тези действия могат да ни доведат до сериозни последствия. МААЕ е готова да помогне за предотвратяване на такава ескалация на кризата. Това е сериозен час, тежък час и на МААЕ трябва да бъде позволено да проведе мисията си в Запорожие възможно най-скоро” заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.