0

П равителството на САЩ купи 81 бойни самолета от съветската епоха. Те са били използвани от армията на Казахстан, дългогодишен съюзник на Русия. По този начин азиатската страна затвърждава още повече връзките си със Запада.

Самолетите могат да се използват за резервни части или да бъдат стратегически разположени като примамка на летища, съобщава Kyiv Post.

Казахстан обновява въздушния си флот и продаде на търг общо 117 изтребители и бомбардировачи от съветската ера, включително прехващачи МиГ-31, бомбардировачи МиГ-27, изтребители МиГ-29 и бомбардировачи Су-24 от 70-те и 80-те години на миналия век.

Kyiv Post съобщи, че декларираната продажна стойност е на стойност 1 милиард казахстански тенге, равняващи се на 2,26 милиона долара. Това прави средно средно по 19 300 долара за самолет.

Мотивът зад покупката на САЩ остава неразкрит, но самолетите може да бъдат използвани в Украйна, където пилотите лятят на такива бойни „птици“.

Руският сайт "Репортер" съобщи, че продажбата е извършена чрез офшорни компании.

Казахстанският държавен вносител и износител на оръжия Kazspetsexport отрече да е продавал военни самолети на Украйна в изявление, обявявайки, че чуждестранни компании нямат право да наддават.