0

А зербайджан заяви, че е започнал "антитерористични операции" в Нагорни Карабах. Това се случва почти три години след като влезе във война с Армения за спорния планински регион.

Съобщението дойде след месеци на растящо напрежение между кавказките врагове и часове след като Баку съобщи, че шестима азербайджанци са били убити от експлозии на мини в Карабах, обвинявайки арменските сепаратисти.

„В региона са предприети локализирани антитерористични мерки“, каза министерството на отбраната на Баку, добавяйки, че използва „високоточни оръжия на фронтовата линия и в дълбочина като част от операциите“.

Армения и Азербайджан бяха вкарани в десетилетен конфликт за Карабах, влизайки във война през 90-те и през 2020 г. Отцепилият се регион, населен предимно с арменци, е международно признат като част от Азербайджан.

Баку цитира "системен обстрел" на азербайджански позиции от арменски сепаратисти в Карабах, както и "продължаващото миниране на нашите територии" и обвини Ереван в натрупване на войски.

Азербайджан каза, че е „многократно предупреждавал“ за това, което нарича нарушения на договореното с посредничеството на Русия примирие, което сложи край на войната между съседите през 2020 г., наричайки ги „сериозен източник на заплаха за мира и стабилността в региона“.

Баку заяви, че иска да "потисне широкомащабни провокации" в Карабах. Неговите цели също така включват „разоръжаване и изтегляне на арменските въоръжени сили от нашите територии“ и „безопасността на цивилното население“, което се връща на териториите, които си върна през 2020 г.

Часове по-рано Баку съобщи, че четирима полицаи и двама цивилни са били убити при експлозии на мини, организирани от "арменски сепаратистки групи". Експлозии бяха чути в крепостта на арменските сепаратисти Степанакерт в отцепническия регион, каза репортер на AFP. „Тук започна масов обстрел“, каза в Telegram Руен Варданян, бивш държавен министър на Карабах.

Баку заяви, че е информирал Русия и Турция за военни действия, които извършва в Карабах. Арменските сепаратисти казват, че градовете в Карабах са „подложени на интензивен обстрел“. Арменските сепаратисти обявиха, че градовете в Карабах са „подложени на интензивен обстрел“. Русия твърди, че е в контакт с азербайджанските власти относно операциите, като призова двете страни да спазват споразумението за примирие в Карабах. В шестседмична война през 2020 г. Азербайджан си възвърна контрола над джобовете на Карабах с боеве, завършили с мирно споразумение с посредничеството на Русия.