0

Ч леновете на ЕП избраха 14 заместник-председатели за първата половина на новия законодателен период.

Във вторник, при тайно гласуване на хартиен бюлетин, 11 заместник-председатели бяха избрани на първия тур на гласуването, и трима на второ и последно гласуване.

Заместник-председателите на Парламента за първата половина на 10-ия законодателен мандат са изброени по-долу в реда, в който са избрани.

Избраните заместник-председатели са:

1. Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия)

2. Ева Копач (ЕНП, Полша)

3. Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания)

4. Катарина БАРЛИ (С&Д, Германия)

5. Пина Пичерно (С&Д, Италия)

6. Виктор Негреску (С&Д, Румъния)

7. Мартин Хойсик (Renew, Словакия)

8. Кристел Шалдемозе (С&Д, ЕКР)

9. Хави Лопес (С&Д, Испания)

10. Софи Уилмес (Renew, Белгия)

11. Николае Щефънуца (Зелените/ЕСА, Румъния)

12. Робертс Зиле (ЕКР, Латвия)

13. Антонела Сберна (ЕКР, Италия)

14. Юнус Омаржи (Левицата, Франция)

Роля на заместник-председателите и квесторите

14-те заместник-председатели и петима квестори, заедно с председателя на ЕП, съставляват Бюрото на Парламента. Бюрото определя правила за гладкото функциониране на Парламента. Наред с другите си задължения, то изготвя предварителния проектобюджет на Парламента и взема решения по административни, кадрови и организационни въпроси.

Портфейлът на всеки заместник-председател или квестор включва неговите специфични отговорности в рамките на Бюрото. Те се възлагат от председателя. В допълнение към ролята си в Бюрото заместник-председателите могат да заместват председателя, включително при председателстването на пленарните разисквания и при представянето на Парламента на конкретни церемонии или дейности, когато е необходимо. Квесторите се занимават с административни въпроси, които засягат пряко самите членове на ЕП, като квесторите имат съвещателен глас в Бюрото.

При избора на членове на Бюрото политическите групи имат за цел да гарантират, че политическите групи имат за цел да гарантират, че съставът на Бюрото отразява до голяма степен числения състав на групите, като също се вземат предвид и резултатите от избора на председател на ЕП.

*Източник: NOVA