0

П арламентът на Латвия обяви Русия за „страна, спонсорираща тероризма“, а армията й, че извършва терористични дейности в Украйна. Народното събрание в Рига също така призова страните от ЕС да спрат издаването на визи за руснаци и беларуси.

Латвийските парламентаристи твърдят, че Руската федерация „в продължение на много години е подкрепяла и финансирала терористични режими и организации по различни начини – пряко и непряко“. Депутатите също така „решително осъждат военната агресия и широкомащабното нахлуване в Украйна с подкрепата на беларуския режим. Евроатлантическата общност и нейните партньори спешно трябва да укрепят и да наложат всеобхватни санкции срещу Русия“.

Акцията на Рига срещу Москва не спря до тук. Външният министър Едгарс Ринкевичс обяви, че жителите на Латвия, които решат да приемат гражданство на Руската федерация, ще трябва да напуснат страната. „Новите руски граждани няма да получат разрешение за пребиваване, те ще трябва да напуснат Латвия“, написа той в Туитър.

Реакцията на Москва не закъсня. Сенаторът от Съвета на федерацията Сергей Цеков заяви, че Русия ще предприеме ответни мерки, които ще имат икономически характер. Според него отговорът ще бъде толкова болезнен за Латвия, че ще й покаже „къде й е мястото“.