0

Н езадоволимата жаждат за територия на Владимир Путин го е карала да планира дори нападение срещу Япония преди инвазията в Украйна.

Русия е планирала да нападне островната държава през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабната инвазия в Украйна. Това разкрива имейл с писмо от служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), съобщи Newsweek.

Имейлът с дата 17 март е изпратен от агента с псевдоним "Вятърът на промяната" до Владимир Осечкин, руски правозащитник, който ръководи антикорупционния уебсайт Gulagu.net и понастоящем е в изгнание във Франция. Агентът на ФСБ редовно пише  до Осечкин, като разкрива гнева и недоволството си от войната, започнала с нахлуването на Путин в съседна Украйна на 24 февруари.

Игор Сушко e изпълнителен директор на базираната във Вашингтон организация "Wind of Change Research Group".

Сушко превежда кореспонденцията от руски на английски. Той е споделил с Newsweek всички имейли. Писмото, написано от доносника и публикувано от Осечкин, е анализирано от Христо Грозев, експерт по ФСБ. Той е показал писмото "на двама действителни (настоящи или бивши) сътрудници на ФСБ", които "не се съмняват, че е то е написано от техен колега".

Военен конфликт

През август 2021 г. Русия "сериозно се подготвя за локален военен конфликт с Япония", казва доносникът в имейл до Осечкин през март. Доносникът на ФСБ предполага, че вместо това Русия е избрала да нахлуе в Украйна. Това се е случило месеци по-късно.

Курилските острови

Русия и Япония така и не подписват мирен договор, с който да сложат край на Втората световна война.

Причината са спорове за група острови, за които Япония претендира, но са окупирани от Русия.

Според доносника на ФСБ "основен препъни камък" между Москва и Токио са именно Курилските острови.

За Москва островите са "разменна монета", продължава информаторът. Д

оносникът отбелязва, че бившият японски министър-председател Шиндзо Абе е поставял силен акцент върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови.

Разсекретено

През август 2021 г. ФСБ разсекрети информация за това как съветските граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война. Информаторът на ФСБ заяви, че службата е имала за задача да започне "информационна кампания срещу Япония в руското общество". Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, генерал от японската императорска армия по време на Втората световна война.

"На 16 август руските медии буквално избухнаха по едно и също време, обсъждайки разсекретените документи в съвсем различен тон: Твърди се, че японците са провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски пленници и са се отнасяли изключително зле със съветските затворници. Навсякъде бяха изписани подробности за чумните въшки, които са били използвани за измъчване на затворниците".