0

М инистерството на външните работи на Република Северна Македония призова съветниците в общинските съвети в страната да спазват конституцията и да използват името Република Северна Македония, след като на учредителните заседания на съветите в общините Щип и Аеродром в писмената декларация, вместо конституционното име, било написано Република Македония. Впоследствие общинските съветници от СДСМ напуснаха заседанието в Щип, настоявайки името да се коригира, предаде агенция МИА.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония призова съветниците в общинските съвети в страната да спазват конституцията и да използват името Република Северна Македония, след като на учредителните заседания на съветите в общините Щип и Аеродром в писмената декларация, вместо конституционното име, било написано Република Македония. Впоследствие общинските съветници от СДСМ напуснаха заседанието в Щип, настоявайки името да се коригира, предаде агенция МИА.

МВнР изразява загриженост от действията на част от съветниците, избрани на местните избори миналия месец, и посочва, че всички държавни институции и единици на местното самоуправление са длъжни да спазват конституцията и произлизащите от нея актове.

От министерството призовават за последователно спазване на конституционните положения в съответствие с Преспанския договор, имайки предвид, че неспазването на конституцията и на ратифицираните международни договори сериозно накърнява международния авторитет на държавата и подкопава конституционния ред на Република Северна Македония.