0

О чаква се язовири в Кипър да започнат да преливат през следващата седмица. За първите две седмици на януари на острова паднаха почти 70% от месечната норма за валежи. През март в зависимост от натрупаните ресурси ще бъдат определени отпусканите количества вода за напояване, съобщава БНР.

Очаква се язовири в Кипър да започнат да преливат през следващата седмица. За първите две седмици на януари на острова паднаха почти 70% от месечната норма за валежи. През март в зависимост от натрупаните ресурси ще бъдат определени отпусканите количества вода за напояване, съобщава БНР.

Над 60,5% от капацитета на язовирите в Кипър вече е запълнен, при малко над 73% по същото време преди година.

След двата циклона в края на 2021 г. и началото на тази, и след почти цяла седмица с дъждове, „жълт” и „оранжев” код за опасност от лошото време, три от по-малките язовири в страната се очаква да прелеят в следващите дни, предупреждават от Отдела по водите.

Въпреки че общото ниво на запасите в язовирите остава по-ниско, притокът на вода в тях рязко се е увеличил, след като падналите от началото на годината дъждове вече са покрили близо 70% от месечната норма за валежи.

Количеството, вляло се във водните резервоари през първите две седмици на януари, надвишава миналогодишния поток и е едно от най-високите за месеца за последните 10 години.

Възможно е тази година да бъде достигнат средният приток за десетилетието от около 95 млн. куб. метра, посочват експерти.

Целта е до март да бъдат запълнени 75% от обема на язовирите, за да не се стига до намаляване на количествата, отпускани за напояване.