0

Н ачалникът на Щаба на въоръжените сили на Обединеното кралство предупреди, че дейността на руската подводница заплашва подводните кабели, които са от решаващо значение за комуникационните системи по целия свят, пише британският вестник The Guardian.

Началникът на Щаба на въоръжените сили на Обединеното кралство предупреди, че дейността на руската подводница заплашва подводните кабели, които са от решаващо значение за комуникационните системи по целия свят, пише британският вестник The Guardian.

Адмирал Тони Радакин каза, че подводните кабели, които предават интернет данни, са „истинската информационна система в света“ и добави, че всеки опит да бъдат повредени може да се счита за „акт на война“, цитира думите му "Фокус".

В първото си интервю, откакто пое ролята, сър Тони - бивш ръководител на Кралския флот - каза, че през последните 20 години е имало "феноменално увеличение на руските подводни дейности".

Той добави, че това означава, че Москва може да „изложи на риск и потенциално да експлоатира истинската световна информационна система, която представлява подводни кабели, които вървят по целия свят“.

„Там се движи предимно цялата световна информация и трафик. Русия увеличи способността си да застраши тези подводни кабели и потенциално да експлоатира тези подводни кабели.

Военноморските сили проследяват дейността на руските подводници, като сблъсъкът между HMS Northumberland и руска подводница предизвика спекулации за дейност по картографиране на кабели.

Сблъсъкът през декември 2020 г. беше заснет от документален екип от Channel 5, който работеше по телевизионен сериал, наречен „Боен кораб: Живот в морето“.

В интервюто си Радакин каза също, че Обединеното кралство трябва да разработи хиперзвукови ракети, за да бъде в крак с военната конкуренция.

Той изтъкна способностите на Русия с хиперзвукови и далекобойни ракети като заплаха и съответните способности на Великобритания като слабост. „Нямаме (ги) и трябва да имаме“, каза той.

Радакин каза, че е информирал министрите за „военния избор“ на Великобритания, ако Русия започне инвазия в Украйна, но не разкри никаква допълнителна информация.

Министърът на отбраната Бен Уолъс по-рано каза, че е „много малко вероятно“ Обединеното кралство да изпрати войски, ако възникне инвазия, докато британският вестник The Times съобщава, че кибератаките „може да бъдат опция“.

Преговорите между Москва, САЩ и НАТО са насрочени за следващата седмица на фона на напрежението, предизвикано от натрупването на руска армия на границата с Украйна, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Aлиансът трябва да се подготви „за възможността дипломацията да се провали “.Външният министър Лиз Тръс призова Русия да прекрати своята „злонамерена дейност“ спрямо Украйна.,