0

У чени от университета в Оксфорд излязоха с проект, който изчислява строгостта на COVID мерките в отделните държави. На първо място за момента учените поставят Германия. Учените са събрали данни от различни страни по света, сортирани са по категории и са оценени. Девет са показателите, върху които се базира резултата като например затваряне на училища, ограничения за ползване на градски транспорт свързани с вируса, затварянето на някои бизнеси, както и задължителното носене на маски на публични места.

Учени от университета в Оксфорд излязоха с проект, който изчислява строгостта на COVID мерките в отделните държави. На първо място за момента учените поставят Германия. Учените са събрали данни от различни страни по света, сортирани са по категории и са оценени. Девет са показателите, върху които се базира резултата като например затваряне на училища, ограничения за ползване на градски транспорт свързани с вируса, затварянето на някои бизнеси, както и задължителното носене на маски на публични места.

Мерките в Германия включват: неваксинираните отдавна не присъстват в културния и обществен живот. С негативен тест те могат да стигнат единствено до работните си места и да използват градски транспорт. Без тест имат достъп само до магазини от първа необходимост. За ваксинираните пък също е нужен тест, за да посетят заведение. Нововъдение е достъпът на депутатите в сградата на Бундестага. Подобно на колегите си от България и при тях това доведе до вълнения, и разнопосочни мнения. И докато в страната ни и тестът е опция, тук за депутатите не е така. До работното си място в Бундестага имат достъп само ваксинирани и преболедували и то след като са си направили и тест. В челната тройка след Германия по строгост на COVID мерките се нареждат Канада, Италия и Китай. Известно е, че в Китай и при най-малкото случаи на коронавирус се въвежда пълен локдаун и масово тестване на населението, но според класацията излиза с по-меки мерки от Германия именно заради ограниченията за неваксинирани, които имат право да посещават само магазини от първа необходимост.

Италия също последва примера на Германия като въвежда редица ограничения, но само за неваксинираните. Встраната неваксинираните срещу Covid-19 не се допускат до вътрешни полети и да посещават ресторанти, съобщава АФП. Строгата противоепидемична мярка ще важи поне до края на март. Маските с висока степен на защита FFP2 са задължителни в театрите, кината, стадионите и в обществения транспорт. Над 86 процента от 60-милионното население на Италия са напълно ваксинирани. Имунизирани са и 15 на сто от децата на възраст от 5 до 11 години. И там обаче през последните дни се отчита много висока заболеваемост. Вчера са регистрирани над 155 000 нови случаи на заразата.

България не е в челните позиции, но според проучването в Европа има редица страни с по-леки мерки от тези у нас. Като например Сърбия, Албания, Косово, Хърватия, Полша, Беларус и дори Испания, и Португалия.