0

П апа Франциск рискува да си навлече гнева на бездетните собственици на кучета и котки, намеквайки, че хората, които заменят децата с домашни любимци, проявяват "известен егоизъм", информира "Франс прес".

Папа Франциск рискува да си навлече гнева на бездетните собственици на кучета и котки, намеквайки, че хората, които заменят децата с домашни любимци, проявяват "известен егоизъм", информира "Франс прес".

Говорейки за родителството по време на обща аудиенция във Ватикана, Франциск оплака това, че домашните любимци "понякога заемат мястото на децата" в обществото.

"Днес... виждаме форма на егоизъм", настоя папата и добави: "Виждаме, че някои хора не искат да имат дете. Понякога имат едно и това е всичко, но имат кучета и котки, които заемат мястото на децата. Това може да разсмива хората, но то е реалност."

Практиката, изтъкна предводителят на 1,3 млрд. католици в света, "е отричане на бащинството и майчинството и ни отслабва, отнема човечността ни".

По този начин "цивилизацията остарява без човечност, защото губим богатството на бащинството и майчинството, а страната е тази, която страда", каза понтифексът в зала "Павел VI".

Франциск е заснеман да гали кучета, да позволява на агне да бъде мятано на раменете му по време на Богоявление през 2014 г. и дори да гали тигър и бебе пантера.

Ала докато неговият предшественик Бенедикт XVI беше любител на котки, не е известно Франциск има домашен любимец в резиденцията си във Ватикана.

През 2014 г. Франциск коментира за всекидневника "Месаджеро", че да имаш домашни любимци вместо деца е "още един феномен на културна деградация" и че емоционалните отношения с домашни любимци са "по-лесни" от "сложните" отношения между родители и деца.

Днес, докато подканяше двойки, които не могат да имат деца по биологични причини, да обмислят осиновяване, той призова потенциалните родители "да не се страхуват" от впускане в родителство.

"Да имаш дете винаги е риск, но има повече риск в нямането на дете, в отричането на родителството", настоя той.

Аржентинският понтифик в миналото осъди "демографската зима", или спадащата раждаемост в развития свят.

По-рано тази година той разкритикува съвременното общество, в което кариерата и печеленето на пари надделяват над изграждането на семейство за мнозина, като нарече подобен манталитет "гангрена за обществото".