0

С ъдът в Киев осъди пленения руски военнослужещ Вадим Шишимарин на доживотен затвор за убийството на невъоръжения жител на Сумска област Александър Шелипов.

Той бе обвинен в нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с предумишлено убийство.

В съда Шишимарин се призна за виновен и поиска прошка от вдовицата на убития. Той заяви, че не е имал намерение да убива Шелипов, а го е застрелял по искане на офицер. Задържан е и офицерът, който е дал заповедта, но името му и други подробности не са известни. По време на последното си изявление на 20 май Шишимарин заявява, че се разкайва и "не е искал да убива". Адвокатът поиска оправдателна присъда за подсъдимия.

Според доказателствата, изслушани в съда, на 28 февруари конвоят, в който пътува Шишимарин, е подложен на обстрел. Опитвайки се да избяга, той и още няколко войници отвличат лек автомобил. По пътя виждат край пътя мъж, който говори по телефона. Вярвайки, че може да ги издаде на украинските военни, другите войници заповядват на Шишимарин да го убие и той го застрелва с автомат от прозореца на колата.

По информация на Strana.ua 21-годишният Вадим Шишимарин е командир на отделение в четвърта танкова дивизия в Кантемировска област на Москва. Повдигнато му е обвинение по член 438, част 2 от украинския Наказателен кодекс (нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с предумишлено убийство). Първото заседание по делото се състоя на 18 май, а целият процес продължи по-малко от седмица.