0

В ълни цунами, причинени от гигантско подводно вулканично изригване, удариха тихоокеанската страна Тонга, съобщава Би Би Си.

Вълни цунами, причинени от гигантско подводно вулканично изригване, удариха тихоокеанската страна Тонга, съобщава Би Би Си.

Една жителка на Тонга, Мере Тауфа, каза, че изригването се е случило, докато семейството й се е подготвяло за вечеря, а по-малкият й брат е помислил, че наблизо избухват бомби. "Първият ми инстинкт бе да се прикрия под масата, хванах малката си сестра и изкрещях на родителите си и другите в къщата да направят същото".

Г-жа Тауфа коментира, че в следващия момент водата нахлува в дома им. "Можете просто да чуете викове навсякъде, хора, които крещят за безопасност, за всеки да се издигне на по-високо място", добави тя.

Предупреждение за цунами е издадено в няколко държави, включително Нова Зеландия. Кадри в социалните мрежи от Тонга показват вълни, които минават през църква и няколко къщи. Свидетели казаха, че пепел пада над столицата Нукуалофа.

Жителите на тихоокеанския остров бяха призовани да се преместят на по-високо място. Това е последното от поредица от изригвания на вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай.