0

П ремиерът на Канада Джъстин Трюдо каза в понеделник, че канадците са отвратени от поведението на някои протестиращи срещу задължителната COVID-19 ваксинация в Отава. Той отсече, че протестите няма да го уплашат, съобщи "Ройтерс".

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо каза в понеделник, че канадците са отвратени от поведението на някои протестиращи срещу задължителната COVID-19 ваксинация в Отава. Той отсече, че протестите няма да го уплашат, съобщи "Ройтерс".

Полицията каза, че повечето демонстранти са били мирни, но местните жители се оплакват от прояви като постоянни клаксони на камиони, използване на улиците като тоалетна, тормоз над приюти за бездомни заради безплатна храна, развяване на нацистки знамена и други.

"Няма да ни уплашат онези, които малтретират работниците в малкия бизнес и крадат храна от бездомните, каза Трюдо на пресконференция. Няма да се поддадем на онези, които се занимават с вандализъм. В нашата страна няма място за заплахи, насилие или омраза."

Високопоставени членове на официалната опозиционна Консервативна партия, която миналата година загуби третите си поредни избори от либералите на Трюдо, обаче приветстваха демонстрантите.

Трюдо каза, че лидерът на консерваторите Ерин О"Тул трябва "да обмисли много внимателно как върви по пътя, който подкрепя тези хора, които не представляват всички шофьори на камиони".

Но консерваторите казват, че Трюдо игнорира болката от хиляди, които се борят за препитанието си.

По-рано Трюдо обяви, че се е заразил с COVID-19, но се чувства добре и ще работи дистанционно. От съображения за сигурност той беше преместен на неуточнено място в събота.

Припомняме, че хиляди шофьори пристигнаха с камионите си в канадската столица Отава като част от т.нар. Конвой на свободата, за да се включат в протестите срещу задължителната ваксинация. Те бяха подкрепени от много местни хора, които заявиха, че демонстрацията им не е срещу конкретни фигури, а срещу строгите ограничения.

Към протестиращите канадски шофьори се присъединиха стотици техни колеги от Съединените щати. Български шофьори на камиони също се включиха в протестите.
Шефът на полицията в Отава Питър Слоли каза пред репортери, че броят на протестиращите е намалял значително от неделя и каза, че преговорите с организаторите продължават, за да се гарантира, че останалите ще напуснат възможно най-скоро.

"Всички опции са на масата, ние постигаме реален напредък", каза той.

Министърът на транспорта Омар Алгабра каза пред репортери, че "мерките не са оказали въздействие върху обема на трафика, преминаващ през нашите граници".

В Канада 80% от населението е напълно имунизирано.