0

П оредица земетресения, най-силното от които с магнитуд 5,1 по Рихтер, разтърсиха района на Измир, Югозападна Турция, предаде Анадолската агенция. Първото и най-силно земетресение е станало в 7 ч. местно време в Егейско море край измирското крайбрежие.

По данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации /АФАД/ трусът е бил с магнитуд 5,1 и е станал на дълбочина 3,97 км под земната повърхност. Епицентърът е бил на около 56 километра от град Урла, окръг Измир. Десетина минути по-късно е усетено второ земетресение. То е било с магнитуд 4,3 и на дълбочина 7.16 км. Този трус също е локализиран в Егейско море край Измир. Според данните за земетръсната активност на сайта на АФАД земетресението от 5,1 е било последвано от общо шест вторични труса в Егейско море в района на Измир досега. Те са били с магнитуд между 2,1 и 4,3.

В 6.00 часа българско време е регистрирано и земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер на 15 километра югозападно от остров Самос, в Гърция. По данни на Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН /НИГГГ-БАН/ земетресението е с епицентър на 636 километра от София, съобщиха от НИГГГ-БАН. Няма данни земетресението да е усетено на територията на България, информират сеизмолозите.