0

Н асърчавам Северна Македония (РСМ) да продължи с реформите и с положителните стъпки с България по пътя към ЕС. Това написа в "Туитър" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се срещна в Брюксел с премиера на РСМ Димитър Ковачевски. "Бъдещето на Северна Македония е в ЕС, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в същата социална мрежа след днешната си среща с премиера Ковачевски. "Обсъдихме началото на преговорите за присъединяване към ЕС, сътрудничеството по въпросите на сигурността, напредъка по реформите. Поздравявам усилията на Скопие и София да разрешат противоречията", допълва той.

Относно Русия и Украйна председателят на европейската комисия заяви, че Европейският съюз е подготвил силен и всеобхватен пакет от санкции, който да наложи на Русия, ако тя продължи агресията си срещу Украйна, предаде "Ройтерс". Санкциите включват ограничаване на достъпа до чужди капитали, както и контрол на руския износ на стоки, особено технически. Спорният газопровод "Северен поток-2" също е част от пакета със санкции и дали той ще влезе в експлоатация, ще зависи от поведението на Русия, подчертава Фон дер Лайен.

"Приближени на Путин и олигарси могат, разбира се, да бъдат сериозно засегнати", изтъква председателят на Еврокомисията. Междувременно САЩ обвиниха Русия, че подготвя провокация в Украйна, за да намери повод да нахлуе в страната. Според високопоставен служител от Пентагона, от Кремъл планирали операция под фалшив флаг, която ще бъде изпълнена от руските тайни служби. По медиите ще се покаже фалшиво видео на нападение на украински войници и много жертви в  Русия отрече тези твърдения. Не ни изненадва появата на нов "креативен" сценарий. Това е типично за Съединените щати, се казва в становище на руското посолство в САЩ.