0

П риятелски настроеният към Русия унгарски премиер Виктор Орбан обяви, че победата му на отминалите избори е толкова голяма, че може да се види от Луната. С 98,96% от гласовете, преброени в понеделник сутринта, Фидес трябва да спечели 135 от 199 места в националното събрание, което е с две повече от победата му през 2018 г.

“Спечелихме толкова голяма победа, че може да се види от Луната, но със сигурност и от Брюксел! Ще помним този момент до края на живота си, защото трябваше да се борим с много противници, сред които, унгарската левица, бюрократите в Брюксел, международните медии и украинския президент Зеленски. Никога не сме имали толкова много опоненти едновременно“, каза Орбан.

„Целият свят видя в Будапеща, че политиката, базираща се на християнство и демокрация, консерватизма и патриотизма, спечели. Ние казваме на Европа - това не е миналото, това е бъдещето“, заяви унгарският премиер.

Войната в Украйна се превърна в акцент на кампанията, като опозицията наблегна на тесните връзки на Орбан с руския президент Владимир Путин, докато управляващата партия обвини опонентите си, че имат намерението да вкарат Унгария във война. По тази тема Орбан отново заяви: „Тази война не е наша, трябва да стоим далеч от нея“.

Унгарският премиер отправи и специални благодарности към жителите на Украйна, които се идентифицират като унгарци. „ Специални благодарности на тези, които днес са унгарци в Закарпатието. Нашето послание е да не се страхуваме, да се държим, родината е с вас“, поздрави Орбан унгарското етническо малцинство в Украйна, оценено на 130 хиляди души преди войната.

Проруска реторика се чу и от президента на Сърбия Александър Вучич, който спечели около 59% от гласовете на президентските избори при 87,67% обработени резултати.

Вучич заяви, че конфликтът в Украйна е повлиял на изборите в страната и заяви, че Сърбия няма намерение да отстъпва от пътя си, а именно да балансира между отношенията си с ЕС и тесните си връзки с Русия и Китай. „Ще продължим политиката си, която е важна за европейци, руснаци и американци, а именно – военен неутралитет. Сърбия ще се опита да запази приятелството и връзките си в много сфери с Руската федерация“, добави той.