0

П резидентът Владимир Путин каза, че Русия ще реши по-късно днес дали да признае независимостта на двата сепаратистки района в Източна Украйна (Донецка и Луганска народни републики).

 

Президентът Владимир Путин каза, че Русия ще реши по-късно днес дали да признае независимостта на двата сепаратистки района в Източна Украйна (Донецка и Луганска народни републики).

 

Той каза това в края на предавана по телевизията среща на президентския Съвет за сигурност, по време на която редица служители говориха за влошаваща се ситуация в двете самопровъзгласили се републики. Путин подчерта, че Русия обмисля признаване на независимостта на двете републики, а не тяхното анексиране.

Директорът на службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин каза, че Русия може даде "последен шанс" на западните си партньори да убедят Киев да започне да изпълнява Минските договорености, предаде ТАСС. "В противен случай е необходимо да бъде взето решението, което се обсъжда днес", добави той.

Държавната дума също е поискала от руския президент Владимир Путин да вземе решение за признаване на независимостта на двете самопровъзгласили се народни републики, съобщи председателят на думата Вячеслав Володин.

Подкрепяните от Русия сепаратисти се сражават срещу украински правителствени сили в региона от 2014 г. По информация от Киев в конфликта са загинали около 15 000 души.