0

В ладимир Путин приветства днес "безпрецедентно" добрите отношения на Русия с Китай, управляван от Си Цзинпин, по време на посещението си в съседната държава на първия ден от Олимпийските игри в Пекин и в разгара на криза със Запада, предаде Франс прес.

 

Владимир Путин приветства днес "безпрецедентно" добрите отношения на Русия с Китай, управляван от Си Цзинпин, по време на посещението си в съседната държава на първия ден от Олимпийските игри в Пекин и в разгара на криза със Запада, предаде Франс прес.

 

"Колкото до нашите двустранни отношения, те напреднаха в дух на приятелство, на стратегическо партньорство. Добиха наистина безпрецедентен характер", заяви Путин в началото на среща с китайския си колега, което бе излъчено по телевизията в Русия.
Руският президент приветства този "пример на достойни отношения, при които всеки помага и подкрепя другия в неговото развитие".


Путин и Си подписаха по време на посещението съвместно изявление, което провъзгласява нова епоха в международните отношения, информират руски медии, като се позовават на сайта на Кремъл.
Двамата лидери отбелязват мащабните промени в днешния свят - развитието на многополюсния му характер, засилването на икономическата глобализация и взаимната зависимост между държавите, също и нарастването на културното многообразие, посочва "Лента".
Президентите на Русия и на Китай изтъкват, че двете страни имат "дълбоки демократични традиции, чиято основа е хилядолетният опит от развитието" им. Те приканват редица държави да се откажат от опитите да натрапват на света собствените си демократични стандарти чрез създаване на "тесноформатни блокове и ситуативни алианси".
"Страните се обявяват против злоупотребата с демократичните ценности, намесата във вътрешните работи на суверенни държави под предлог, че се защитават демокрацията и човешките права, също и против опитите да се предизвиква разцепление и конфронтация в света", се казва в документа.
Кремъл съобщи по-рано, че се предвижда в Пекин да бъдат подписани редица споразумения. Путин спомена за договор, според който Китай ще получава от руския Далечен изток всяка година по 10 милиарда кубика газ.