0

Б роят на загиналите по време на безредиците в Казахстан възлиза на 164 души, предадоха световните агенции, като се позоваха на телевизия Хабар 24, която пък се позовава на данни на казахстанското министерство на здравеопазването. 103 са жертвите в Алмати, 8 - в Алматинска област, 21 - в Къзълординска област, 10 - в Жамбилска област. Пострадалите са 2265, от които около 1,1 хиляди в Алмати.

Сред убитите има три деца - две момчета на 11 и на 15 години и едно момиче на 4 годинки. Известният казахстански филмов режисьор и музикант Сакен Битаев също е сред жертвите на безредиците в Алмати.  Той е бил застрелян на 7 януари, докато се опитал да се укрие от радикалите, които се искали да му отнемат колата.

Същевременно стана ясно, че миротворческите сили на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) са завършили разгръщането си в Казахстан и са пристъпили към изпълнение на задачите си. Властите на Казахстан казаха, че ситуацията в страната е стабилизирана, предаде Ройтерс.

Представители на службите за сигурност и на разузнаването са информирали президента Касъм-Жомарт Токаев за обстановката. От президентската служба поясняват, че известен брой стратегически обекти в страната са поверени на защитата на миротворците на ОДКС, но не се уточнява кои са тези обекти. В съобщението се казва, че във всички райони на страната ситуацията е стабилизирана, а правоприлагащите органи са си върнали контрола върху административни сгради. Жизненоважните услуги пък са били подновени.

Интернет обаче остава силно ограничен в страната, има достъп само да президентския уебсайт и до шепа новинарски сайтове. Говорител на веригата супермаркети Магнум каза, че от нейните 68 магазина в Алмати, 15 са били напълно плячкосали. Персоналът на мол в града пък разказа, че на кадри от видеокамери се вижда как хора плячкосват банкомат, крадат дрехи от магазини и напускат обекта с по две или три плячкосани палта, които са облекли.