0

О т началото на декември в столовата на експериментална база на ВВС на САЩ в Калифорния работи робот на име Алфред. Става дума за роботизирана ръка, която приема поръчки от военните и след това ги обслужва. Устройството е разработено от Dexai Robotics в Бостън.
В базата са се отказали от услугите на обикновените готвачи с цел да се намали рискът от разпространение на коронавирус сред военния персонал. Очаква се роботът също така да работи бързо и да намалява хранителните отпадъци.

 


Алфред използва дигитална камера и софтуер, които му помагат да разпознава продукти, да сменя приставки, да контролира наличието на съдове и да предупреждава, ако някоя съставка е свършила. Роботът обработва всяка съставка от салатата за осем секунди, а цялата поръчка е готова за няколко минути.


Засега персоналът в кухнята присъства и е зает с грила и подготовка на поръчки. Роботите обаче се активизират. Dexai Robotics вече ги обучава да сипват сладолед, да приготвят барбекю, да използват фритюрник и да приготвят ястия.
Тестовете на роботизираната ръка ще продължат до 26 април. Ако всичко върви добре, копия на Алфред ще се появят в още 10 военни подразделения.