0

М инистерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски. Причината - извършеното в ранните сутрешни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля. Това съобщиха от МВнР.

„На извънредна среща, проведена днес в МВнР, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази загриженост и осъди най-категорично извършеното от неизвестни лица деяние, в резултат на което са нанесени материални щети на сградата. Подчертано бе, че подобни вандалски актове са не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации, като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система”, посочват от ведомството.

От МВнР заявиха още , че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Скопие.

Министър Теодора Генчовска днес и утре е в Северна Македония за разговори по въпросите на европейската интеграция на югозападната ни съседка и в рамките на визитата ще посети Битоля за запознаване на място с обстоятелствата около инцидента с Културния център „Иван Михайлов”.

"Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от официалните власти,  тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни", се казва в позиция на държавния глава Румен Радев, изпратена от пресцентъра на президентството.

"Осъждам остро палежа на културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля, представляващ опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи. Българският външен министър пътува към Битоля, за да се запознае на място с щетите. Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й. Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и очаквам от компетентните служби на Република Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт. Бъдещето на региона не трябва да става заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи", написа в социалните мрежи министър-председателят Кирил Петков.

ПРОВОКАЦИЯ: Подпалиха културния център "Иван Михайлов" в Битоля

Пендаровски осъди палежа на културния център на българската общност в Битоля