0

А встралийски учени ще изградят черната кутия на Земята – неразрушимо записващо устройство, което ще записва данни от последните десетилетия на човешката цивилизация в случай на смърт поради глобална климатична катастрофа.

Устройството ще бъде инсталирано на западния бряг на австралийския остров Тасмания до края на 2022 г. Задачата на кутията е да документира всички стъпки на човечеството, приближаващи го до екологична катастрофа. Черната кутия е предназначена за бъдещите жители на планетата (ако има такива), за да могат да разберат причината за изчезването на цивилизацията.

Размерът на кутията ще бъде колкото градски автобус. В нея ще има устройства за съхранение на данни, записващи информация за промените в нивото на въглероден диоксид в земната атмосфера и средната годишна температура в различни региони на планетата. Апаратът ще получава енергия от слънчеви панели. Кутията ще събира онлайн данни за глобалното затопляне и от интернет.

„Ако Земята се промени необратимо в резултат на глобалното затопляне, тогава това неразрушимо записващо устройство ще позволи на тези, които остават, да се поучат от случилото се. Освен това тя [черната кутия] ще стане доказателство за отговорността на световните лидери за случилото се, техните действия или бездействие ще бъдат записани “, каза един от авторите на проекта Джим Къртис.

Изграждането ще започне през 2022 г., но необходимите данни се събират още сега. Първата информация в кутията ще бъде за конференцията на ООН за климата в Глазгоу.

„Планираме да използваме няколко формата за кодиране и проучваме възможността за интегриране на специален четец, който може да бъде активиран, като го поставите на слънчева светлина“, казаха учените.