0

Т рите партии, преговарящи за съставянето на следващото правителство на Германия, ще финализират и представят коалиционното си споразумение днес. Това съобщи в комюнике партия "Зелените", цитирана от АП.

Германската социалдемократическа партия преговаря със "Зелените" и със Свободната демократическа партия, след като спечели с крехка преднина парламентарните избори на 26 септември.

Ако бъде одобрен от членовете на партиите през идните седмици, тройният съюз ще замени сегашната голяма коалиция на социалдемократи и християндемократи.

Канцлерката Ангела Меркел, която не се кандидатира за пети мандат, вероятно ще бъде наследена на поста от сегашния си финансов министър, социалдемократа Олаф Шолц.

Министерските постове са вече известни - Кристиан Линднер – лидерът на "Свободни демократи" ще бъде финансов министър, а Роберт Хабек – един от лидерите на Зелените, ще бъде „суперминистър“, отговарящ за икономиката, опазването на климата и енергийния преход. Двамата ще бъдат и вицеканцлери, сочи предварителен списък с постовете в кабинета.

Аналена Бербок, бившият кандидат за канцлер на Зелените, ще бъде външен министър. Тя води кампания за активистка, базирана на морала външна политика и неведнъж е критикувала Китай за нарушаването на човешките права и се противопоставя на руския газопровод „Северен поток“ 2. Тя ще бъде първият топ дипломат жена в най-голямата икономика в Европа.

Наблюдава се и метаморфоза на немските „Зелени“ по пътя към правителството – партията се противопостави на нов пакет от санкции на САЩ срещу "Северен поток 2". По отношение на самия факт на изграждането на газопровода тяхната позиция обаче не се е променила: „Северен поток 2“ е и си остава грешка, но грешката е на Германия, а санкциите на Съединените щати вече са неприемливи, пише на сайта си сп. „Шпигел“.