0

О станкинският съд в Москва глоби Марина Овсянникова, редактор на Първи канал, с 30 000 рубли (495 лв.) за разгърнатия плакат с пацифистки лозунги по време на вечерното излъчване на предаването "Время" с водещ Екатерина Андреева. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

„Овсяникова беше призната за виновна в извършване на административно нарушение по част 2 на член 20.2 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация - „Организиране или провеждане на публично събитие без подаване на уведомление за публично събитие по предвидения начин“, коментира съдебната говорителка Кристина Явкина.

Инцидентът е стана на 14 март. Марина Овсянникова, която работи като редактор, влезе в студиото по време на прякото предаване на програмата „Время“ с Екатерина Андреева, разгръщайки плакат с пацифистки лозунги, а по-късно тя публикува видео съобщение в руската социалка ВКонтакте. Първоначално руската агенция ТАСС предположи, че срещу нея може да бъде образувано административно дело за публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, поддържане на международния мир и сигурност (Член 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения). Този член предвижда максималното наказание за гражданите под формата на глоба до 100 хиляди рубли. В резултат на това делото е образувано по част 2 на чл. 20.2 от Кодекса за административните нарушения. Това включва не само глоба от 20 хиляди до 30 хиляди рубли, но и задължителна работа до 50 часа или административен арест до десет дни. Адвокатът на Овсянникова Антон Гашински обяснил обаче, че не може да се прилага административен арест за жени с деца под 14-годишна възраст.

Овсянникова има две деца - на 17 и 11 години.

Според ТАСС Следствената комисия е започнала и предварителна проверка за наличието в действията на Овсянникова на признаци на престъпление по член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация „публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация“. Адвокат Даниил Берман каза пред Business FM, че проверката е поверена на Главното следствено управление на Руския следствен комитет за Москва, където е регистриран съответният материал. Член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация предвижда наказание под формата на глоба в размер от 700 хиляди до 1,5 милиона рубли до реално лишаване от свобода до 15 години, в зависимост от частите на този член. Съгласно този член може да бъде назначен принудителен или поправителен труд.

Самата Овсянникова заяви по-рано, че я е срам, че се е занимавала с кремълска пропаганда и е зомбирала народа.