0

М ъж от САЩ стана първият човек в света, на когото е трансплантирано сърце от генетично модифицирано прасе, предаде Би Би Си.

Мъж от САЩ стана първият човек в света, на когото е трансплантирано сърце от генетично модифицирано прасе, предаде Би Би Си.

57-годишният Дейвид Бенет се чувства добре три дни след експерименталната седемчасова процедура в Балтимор, съобщават лекарите. Трансплантацията е била последна надежда за спасяване на живота му, въпреки че все още не е ясно какви са дългосрочните му шансове за оцеляване.

"Сигурна смърт или тази трансплантация - това бяха опциите ми. Знам, че е изстрел в тъмното, но това е последният ми шанс", коментира американецът дни преди операцията.

Лекарите от Медицинския център на Университета в Мериленд получават специално разрешение от медицинския регулатор на САЩ да извършат процедурата. Бенет не е отговарял на условията за трансплантация на човешки орган, тъй като е бил в много лошо здравословно състояние.

За медицинския екип, извършил трансплантацията, тя е кулминацията на дългогодишни изследвания. Хирургът Бартли Грифит заяви, че операцията ще доближи света "с една крачка до разрешаването на кризата с недостига на органи".

Отдавна се обмисля възможността за използване на животински органи за т.нар. ксенотрансплантация, за да се отговори на търсенето, а използването на свински сърдечни клапи вече е широко разпространено.

През октомври 2021 г. хирурзи в Ню Йорк обявиха, че успешно са трансплантирали свински бъбрек на човек. В този случай обаче реципиентът е бил в мозъчна смърт без надежда за възстановяване.

Хирурзи в Ню Йорк направиха успешна трансплантация на бъбрек от генномодифицирано прасе на човек. Органът функционира нормално, пише вестник "Ню Йорк Таймс" и Ройтерс. Операцията бе извършена в медицинския център "Лангон хелт" на Нюйоркския университет, като специалистите са използвали орган от прасе, чиито гени са променени така, че тъканите да не съдържат молекула, която предизвиква почти незабавна реакция на отхвърляне от човешкия организъм.
Реципиентът е пациентка в мозъчна смърт с показания за бъбречна дисфункция, чието семейство се е съгласило с експеримента, преди тя да бъде изключена от животоподдържащите системи, казаха специалистите пред Ройтерс.
В продължение на три дни бъбрекът е бил свързан с кръвоносната система на пациентката и е функционирал извън тялото й, което е осигурило на изследователите достъп до органа.
Резултатите от тестовете на функциите на трансплантирания бъбрек "изглеждат съвсем нормални", каза хирургът д-р Робърт Монтгомъри, извършил трансплантацията и ръководител на изследването.
Бъбрекът е произвел "очакваното количество урина" като от трансплантиран човешки орган и не са наблюдавани симптоми на ранно отхвърляне, каквито се проявяват при трансплантиране на немодифицирани свински бъбреци на примати.
Нивото на креатинина на пациентката, което било извън норма и е знак за влошена бъбречна функция, се върнало в норма след трансплантацията, каза Монтгомъри.

Дейвид Бенет обаче се надява, че трансплантацията ще му позволи да продължи живота си. В продължение на шест седмици преди операцията той е бил прикован към леглото и е бил прикрепен към апарат, който го е поддържал жив, след като е бил диагностициран с неизлечимо сърдечно заболяване. В понеделник бе съобщено, че той вече диша самостоятелно.

Но какво точно ще се случи по-нататък, не е ясно. Свинята, използвана за трансплантацията, е била генетично модифицирана, за да се изключат няколко гена, които биха довели до отхвърляне на органа от организма на мъжа.