0

Т ретият кръг руско-украински преговори в Беларус приключи.

Проблемът с хуманитарните коридори беше обсъден подробно. Украинските сили на терен не изпълняват заповедите на своите командири. Поставихме този въпрос като спешен. Надяваме се, че от утре коридорите ще заработят. Твърде рано е да се говори за нещо положително. Дойдохме с проектодокументи. Украинската страна ги взе за разглеждане, но не успяхме да подпишем каквото и да било. Преговорите ще продължат, заяви ръководителят на руската делегация и бивш министър на културата на Русия Владимир Медински.

Третият кръг преговори приключи, като на него достигнахме известни "положителни резултати" във връзка с хуманитарните коридори, заяви в Twitter членът на украинската делегация Михайло Подоляк, който е съветник на президента Володимир Зеленски.

Въпреки това не бе постигнато споразумение, което значително да подобри цялостната ситуация в Украйна, каза още Подоляк. Двете страни ще продължат преговорите за прекратяване на огъня, изтъкна украинският представител.

Междувременно украинските сухопътни сили съобщиха на страницата си във Facebook, че първите доброволци от различни страни, дошли да помогнат на Украйна, вече са заели позиции в покрайнините на Киев.

Някои от британските и американските доброволци говориха с журналисти от Ройтерс "пред камера".  

"Няколко месеца бях в Ирак, да, после долетях у дома, видях жената и децата си - не ги бях виждал от известно време - и им казах: "Отивам в Украйна. Такъв шок. И честно казано, малко ми беше жал за тях. И аз също бях много разстроен. Но, знаете ли, хората имат нужда от мен тук - каза един от тях, Бен Грант, цитиран от Би Би Си.

Аз съм от северната част на Великобритания, близо до Манчестър", казва друг, който се казва Джакс. - "Ние сме тук основно заради военните престъпления, които се извършват тук. Искам да кажа, че президентът [Волидимир Зеленски] помоли за помощ, а аз започнах да чета за тези военни престъпления и това просто ме ужаси.

Преди това президентът на Украйна Володимир Зеленски призовава чуждестранни доброволци да помогнат на Украйна. Британските власти официално призовават съгражданите си да не влизат във война с Русия.

Все още не се съобщава колко чуждестранни доброволци вече са достигнали до Украйна.

По данни на американското разузнаване Русия вече е разгърнала почти 100 процента от силите, които е събрала за нахлуване в Украйна, заяви говорител на Пентагона пред репортери на поредния брифинг в понеделник при условие за анонимност.

Според този служител на отбраната на САЩ Пентагонът все още не е видял никакви признаци, че Русия ще изпрати подкрепления в Украйна.

Длъжностното лице съобщи също, че през уикенда Пентагонът е наредил да бъдат изпратени още 500 военнослужещи в Европа, които да подсилят отбраната на съюзниците от НАТО, с което общият брой на американските сили в Европа ще достигне около 100 000 души.