0

Естонка в продължение на три години блокира откриването на нови аптеки във финландската столица Хелзинки в знак на отмъщение срещу местния регулатор.

Тя успява да стори това благодарение на особеностите на финландското законодателство в областта на разглеждането на жалби.

Естонката Реет Тенг се мести във Финландия през 2018 г. с намерението да отвори аптека. Тя легализира обучението си за фармацевт и получава лиценз, но вместо да започне собствен бизнес, започва да подава жалби срещу всички други фармацевти, които искат да отворят бизнес в Хелзинки и региона.

Във Финландия разглеждането на жалба, свързана с аптека, отнема средно девет месеца и половина. През това време лицето, което е получило разрешение, не може да отвори аптека. Според изданието Yle Тенг е подала 26 жалби за откриване на аптеки и е обжалвала 23 отказа.

Тенг заяви пред журналисти, че прави това, защото смята, че финландските власти не са се отнесли справедливо към нея. Надзорният орган смята, че трудовият стаж на Тенг е около 14 години, докато тя самата твърди, че е работила като фармацевт почти 30 години.