0

П резидентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че е оглавил Съвета за сигурност на страната и обещава да действа с "максимална твърдост" на фона на най-сериозните размирици от повече от десетилетие в централноазиатската република, съобщи Ройтерс.

Начело на Съвета за сигурност Назарбаев си осигури значително влияние в страната, след като неочаквано се оттегли от президентския пост през 2019 г.

Токаев не спомена днес името на Назарбаев. Бившият държавен глава, който е на 81 г., не се е появявал публично от началото на протестите, които накараха Токаев по-рано днес да приеме оставката на правителството.

Този ход изглежда беляза окончателното изместване на Назарбаев, бивш шеф на комунистическата партия, който управляваше безпроблемно като президент в продължение на почти три десетилетия, след като Казахстан получи независимост с разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Не беше ясно дали това ще удовлетвори протестиращите, някои от които бяха чути да скандират: "Старче, върви си!", традиционен лозунг срещу Назарбаев.

В същото време размириците в държавата продължават, протестиращите са превзели аерогарата на бившата столица Алмати, а цял Казахстан остана без интернет, а мобилната мрежа почти не работи.

По-рано Токаев отстрани племенника на Назарбаев от поста му като втори човек в Комитета за държавна сигурност, наследник на КГБ от съветската епоха.

ЕС изрази днес надежда, че обстановката в Казахстан ще се успокои по мирен път и в диалог. Подкрепяме намирането на мирно решение при спазване на основните граждански права, заяви говорител на Европейската служба за външна дейност.
Той призова всички към сдържаност, както и властите в страната да изпълняват международните си задължения, включително по отношение на правото на гражданите на мирен протест и на достъп до информация, в това число онлайн. По неговите думи властите имат правото в защита на националната сигурност да използват съразмерна сила.
Говорителят изрази надежда да се избегнат призивите и проявите на насилие. Той отбеляза, че ЕС и Казахстан работят съвместно и определи страната като "важен партньор".