0

К онгресът на САЩ прие законопроект за финансирането на федералните агенции до 18 февруари, избягвайки скъпоструващото затваряне на правителството през празничния сезон, съобщи Би Би Си.

С 69 срещу 28 гласа Сенатът подкрепи мярката, одобрена по-рано от Камарата на представителите. Сега се очаква президентът Джо Байдън да го подпише като закон.

„Радвам се, че в крайна сметка по-хладните глави надделяха“, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Законопроектът беше приет часове преди финансирането да спре в петък.

Това щеше да остави неплатени заплатите на милиони работници в публичния сектор преди Коледа и Нова година, а музеите и парковете щяха да бъдат затворени.

Група сенатори републиканци заплашиха да дерайлират законопроекта за финансиране в знак на протест срещу настояването на Байдън за ваксинация срещу COVID-19 на федерално ниво за служители в големи компании.

Но опитът им да приложат поправка, предотвратяваща прилагането на инициативата за ваксиниране, беше осуетена от демократите.

Законопроектът за финансиране беше одобрен от Камарата на представителите по-рано в четвъртък с 221 срещу 212 гласа.

Това е последният пример за ожесточеното политическо дърпане на въже около държавното финансиране, което доведе до няколко спирания през последните години.

През октомври президентът Байдън подписа закон за временна мярка за запазване на работата на правителството до 3 декември.