0

В еликобритания е започнала да снабдява Украйна с нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-засилващото се заплашително поведение на Русия", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Великобритания е започнала да снабдява Украйна с нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-засилващото се заплашително поведение на Русия", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Сведенията за военна подкрепа идват в момент, когато Кремъл продължава да засилва разполагането на войски, като предислоцира сили в Беларус, който граничи с Украйна на север и се предполага, че това е най-вероятният път за нахлуване.

Бен Уолъс информира депутатите в Камарата на общините за взетото решение за доставка на противотанкови ракети и че малък отряд британски войници ще помогне в обучението на украинците как да ги използват.

Министърът на отбраната изтъкна, че оръжията ще бъдат използвани само в случай на защита, но руският президент Владимир Путин наскоро се оплака, че страни-членки на НАТО продават най-модерно въоръжение на Украйна, каквато беше сделката на Турция за противотанкови дронове, наречена от Путин "провокативна".

Има сведения, че Русия е струпала стохилядна войска по границите си с Украйна с искане страната никога да не става член на НАТО и други гаранции за сигурност, които на практика могат да позволят на Москва да разпростира сферата си на влияние в бившите съветски републики.

Междувременно продължават интензивните дипломатически усилия за намаляване на напрежението около Украйна.

Новата германска министърка на външните работи Аналена Бербок ще бъде в Москва днес, след като вчера посети Киев, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията определя предстоящата й среща с нейния руски колега Сергей Лавров - външния министър с най-голям стаж в Европа, като "бойно кръщение" за Бербок, която зае поста в началото на миналия месец. Тя ще се състои в момент, когато отношенията между Германия и Русия са в ниска точка заради редица спорове.

Вчера германската външна министърка каза, че дипломацията е единственият възможен път за успокояване на напрежението на руско-украинската граница, където Москва е струпала десетки хиляди военни.

Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба ще приеме в Киев канадската си колега Мелани Жоли.

Канада е изпратила спецчасти в Украйна, съобщи на този фон телевизия "Глоубъл нюз", цитирана от ТАСС. Според източници на канадската медия целта е да бъде разубедена Русия да не извършва агресия, както и да бъдат евакуирани канадските дипломати при необходимост.

Американската телевизия Си Ен Ен от своя страна съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал миналата седмица в Украйна с президента Володимир Зеленски и с представители на разузнаването.

Великобритания ще снабди Украйна с леко противотанково оръжие, за да й помогне да се защити при евентуална руска инвазия, предаде Ройтерс.

Първите такива отбранителни системи вече са доставени, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс пред парламента. Той подчерта, че "това не са стратегически оръжия и не представляват заплаха за Русия. Те са предназначени за самозащита."

"Сегашната пропаст (между Запада и Русия) е широка, но не и непреодолима. Все още съм оптимист, че дипломацията ще вземе връх", каза още британският министър на отбраната. Той обаче подчерта, че всичко зависи от руския президент Владимир Путин.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази опасения от "де факто интеграция" на контролираните от сепаратисти украински територии с Русия, предаде Франс прес.

"Съсредоточаването от Русия на сили на границата с Украйна е свързано с тази интеграция . . . Масирана атака в Украйна не е най-вероятният сценарий, но съществуват други начини за атака като кибернападенията", заяви Борел при изслушване в комисията на Европейския парламент по външните работи.