0

В сичките 193 държави членки на Общото събрание на ООН по инициатива на неговия председател Абдула Шахид почетоха с минута мълчание жертвите на руската инвазия в Украйна при откриването на необичайна "спешна извънредна сесия" във връзка с този конфликт, предаде Франс прес.

Шахид, бивш външен министър на Малдивите, с ранг на държавен глава на позицията си в ООН, призова за прекратяване на насилието. След това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също заяви, че бойните действия в Украйна трябва да спрат. "Те бушуват из цялата страна, във въздуха, на сушата и в морето. Това трябва да спре веднага. Стига толкова. Войниците трябва да се върнат в казармите си", каза той.

"Лидерите трябва да вървят към мир. Цивилните трябва да бъдат защитени", добави Гутериш, като предупреди за заплахата от прибягване до ядрени оръжия и отбеляза, че "нищо не може да оправдае" тяхното използване.

"Оръжията говорят сега, но пътят на диалога винаги трябва да остава отворен. Никога не е твърде късно да се включим в преговори добросъвестно и да разрешим всички въпроси по мирен начин", призова генералният секретар на ООН.