0

Н ад 30 000 българи предлагат дом, храна и дрехи на пристигащи от Украйна. Само за няколко дни създадената от СУОБ "Мати Украйна" фейсбук група Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци събра хиляди членове. В нея има както предоставящи, така и търсещи помощ. Организират се превоз, събиране на храна, дрехи и консумативи, както и настаняване на семейства и бежанци.

Десетки са обявите от хора, които са готови да приемат украинци дори в собствените си домове. Предлагат се апартаменти и къщи в цялата страна абсолютно безплатно. Работодатели пък изявяват готовност да наемат избягалите от войната на работа. Доброволци са започнали да изготвят и наръчник с най-важната информация за бежанците. Инициатор на тази идея е Стефан Найденов.

„С мен се свързаха хора от румънската група в помощ на бежанците, които ми изпратиха техния Guide-book, както го наричат. Те ми предложиха, ако ние нямаме подобен „гид“, да направим. Наръчникът съдържа информация от първа необходимост, включително най-важните телефонни номера, които трябва да знаят украинците в България, помощните пунктове в големите градове, информация за влизане през граница – какви документи са нужни, информация за институции, компании, болници, които предлагат безплатни услуги, разписание на влакове, автобуси и къде се намират всички летища в България заедно с техните телефонни номера и адреси“, разказа пред „Телеграф“ Найденов.

В наръчника ще фигурират също и основни фрази на български език, преведени от руски и украински. „Реализираме идеята максимално бързо, за да влезе в употреба на всички, които се нуждаят. Благодарен съм на доброволците, които помагат. Целта ни е наръчникът да бъде принтиран в максимално много копия, които да се раздават, включително и по границите“, каза още Стефан Найденов.

В момента най-много са обявите на нуждаещи се от транспорт. Десетки хора организират превоз с личните си автомобили. „Пристигнахме. След 9:26 часа и 675 км. Веднага намерихме две жени с две деца. Има коли и рейсове от всякъде и за всякъде. Чакаме още хора за България. Носената от нас вода приключи бързо, дрехите, одеялата и останалите неща бяха приети с благодарности. Има някаква информация, но като цяло е хаос. Български коли освен нас не виждам. Има два рейса на път от Добрич и Варна“, пише доброволка, която е заминала за Исакча.

По публикацията й пишат и други хора, които тръгват с личните си коли, за да превозват бягащи от войната. Фирми също предоставят безплатно бусове за транспорт на бежанци. Що се отнася до жилищата, предложенията също са много, включително и от собственици на малки хотели и къщи за гости. Повечето украинци търсят подслон за месец и споделят, че се надяват дотогава войната да е свършила и да се приберат у дома. В отделна група З Україною в ❤️помощ на бежанци в България (ВЕЩИ) се събират дрехи и обувки, памперси, посуда и консумативи за нуждаещите се. В двете групи пишат и хора от фирми, манастири, лечебни заведения и клиники, стоматологични центрове, които също предлагат различни безплатни услуги.