0

З ападът остро осъди шокиращото решение на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики.

След часове на разговори и консултации, през които не знаеше как да реагира, късно през нощта президентът на Украйна Волоримир Зеленски най-после отговори на Москва. "Международно признатите граници на Украйна ще останат така, както са. Признаването на независимостта на самообявилите се републики означава пълно оттегляне от Минските споразумения. Признаването на бунтовниците от Русия нарушава суверенитета на Украйна", каза той.

Зеленски обвини Русия, че пречи на мирните преговори. В обръщението си към нацията, той  отхвърли всяка възможност за териториални отстъпки. Той добави още, че Киев се стреми към мир и дипломация. Президентът каза, че очаква „ясни и ефективни” стъпки от съюзниците на страната му и призова за разговори между Украйна, Русия, Германия и Франция.

Преди изказването на Зеленски, редица европейски страни осъдиха решението на Путин. Българският премиер Кирил Петков написа, че осъжда действията на Русия. "Продължаваме да подкрепяме териориалната цялост на Украйна, с нейните международно признати граници. Международното право трябва да се спазва. Ние, европейците, ще продължим да говорим в един глас в негова защита", пише още Петков. Българското МВнР също осъди признаването от Путин на ДНР и ЛНР.  Това направиха и НАТО и ЕС. 

Според главния секретар на Алианса Йенс Столтенберг „НАТО подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Призоваваме Москва да спре разпалването на конфликта и да избере дипломацията“, написа той в Туитър. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление обещаха да отговорят със санкции на признаването на независимостта на ДНР и ЛНР.

САЩ обявиха налагането на санкции срещу сепаратистки региони на Източна Украйна. Байдън ще подпише указ, насочен към забрана на инвестициите, търговията и финансирането на ДНР и ЛНР, се казва в съобщение на Белия дом. Великобритания пък обяви, че още във вторник ще обяви какви санкции ще наложи на Русия.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо осъди решението на руските власти да признаят независимостта на Донецката и Луганската народни републики „Решението на руските власти да признаят така наречените републики ДНР и ЛНР трябва да бъде осъдено като противоречащо на Минските споразумения, то е сериозна пречка за намиране на дипломатическо решение на кризата с Украйна“, каза той. "Решението на Русия да признае Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) е нарушение на Минските споразумения и удар по дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в Украйна". Това мнение изрази австрийският канцлер Карл Нехамер.

Френският президент Еманюел Макрон осъди решението на Владимир Путин да признае независимостта на проруските сепаратистки региони в Източна Украйна и призова за "целенасочени европейски санкции" срещу Москва. Румъния също осъди признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики.